Tips

Materiaal en pasvorm
Koop goede schoenen. Let niet alleen op het model, maar kijk ook of de binnenzool en de voering van leer of katoen zijn. Zorg dat ze meteen passen; ga er niet van uit dat ze uitlopen.
Binnenzool
Binnenzolen moeten enigszins veerkrachtig zijn om de schokken van het lopen op harde oppervlakken op te vangen. De binnenzool moet bij voorkeur met leer zijn afgewerkt.
Aankoopmoment
Koop schoenen aan het eind van de dag, omdat de voeten dan het grootst zijn.
Inlopen en afwisselen
Draag nieuwe schoenen de eerste keer niet langer dan twee uur. Daarna steeds een uur langer. Wissel regelmatig van schoenen.

Verzorging

Na het dragen

Stop na het dragen direct goed passende spanners in de schoenen en verzorg ze meteen even. Smeer ook als ze er nog goed uitzien crème op het leer.
Poetsen
Door het aanbrengen van de schoencrème wordt het vet, de was en het vocht in de schoen, dat verdwijnt bij het dragen, weer op peil gebracht.
Zorg voor een goede, schone uitrusting en gebruik voor elke kleur schoen aparte borstels of lappen. Stap 1: vuil verwijderen met een grove borstel Stap 2: inwrijven van de schoensmeer met een inwrijfborstel (bij voorkeur van zacht paardenhaar) Stap 3: uitwrijven van de schoensmeer met weer een aparte borstel (bij voorkeur van paardenhaar of paardenstaarthaar) of met een zachte, pluisvrije, katoenen lap. Bij erg dun, snelslijtend leer is dat zelfs beter.

Denk eraan bij het schoonmaken en poetsen een spanner in de schoen te doen.
Glans
Er zijn diverse glansmiddeltjes op de markt. Maar een mooie glans is toch het best te verkrijgen door met een zachte lap of borstel de schoen flink op te poetsen.
Drogen
Zet natte schoenen nooit onder de radiator. Het leer droogt te snel en kan gaan barsten of uitdrogen. Beter is om er houten spanners in te doen.Laat ze op hun zijkant rusten, niet op hun zool.
Gebarsten leer
Hard gebarsten leer is het best te behandelen door met de vingers lederolie aan te brengen.
Opbergen
Wrijf schoenen die je lang niet draagt dun in met cr�me en doe ze in een opbergzak. Stop ze staand op de zool in de schoenendoos.
Reparatie
Laat schoenen tijdig repareren. Doorlopen verergert de schade.
Rust
Ook voor schoenen is het belangrijk dat zij genoeg rust krijgen. Zorg daarom voor minstens twee paar goed ingelopen schoenen, zodat steeds een paar op adem kan komen.
Schoenspanner
Van belang is het gebruik van een goed passende spanner die de schoen weer in zijn oorspronkelijke vorm duwt. Een houten spanner is de beste keus, omdat hout het vocht absorbeert. Let erop dat schoenspanners ook de hiel verstevigen.

Kinderschoenen

Sokjes
Schoenen, maar ook sokken, kunnen de ontwikkeling van de kindervoet vertragen of belemmeren. Het beste is uw kind zo lang mogelijk op blote voetjes te laten lopen. Wanneer uw kind toch sokjes gaat dragen, let er dan op dat de teentjes genoeg ruimte hebben. Te strakke sokjes kunnen schade toebrengen aan het model van de voet.
Eerste schoentjes
Wanneer uw kind een aantal weken zelfstandig loopt, is de tijd gekomen voor de eerste schoentjes. Schoenen kunnen voor een goede stabiliteit zorgen. Zorg er wel voor dat de schoenen niet te stug zijn. Kindervoetjes moeten vrij kunnen bewegen.
De voetjes van een kind zijn nog in de groei. Kindervoetjes bestaan voor een groot gedeelte uit kraakbeen. Te klein schoeisel kan de groei belemmeren en voeten misvormen. Hierbij kunt u denken aan het naar binnen groeien van de grote teen, hamertenen, de beruchte knikvoet. Maar je kunt ook denken aan huidproblemen. Likdoorns en zelfs voetschimmel als een schoen niet van leer gemaakt is. Niet alleen de lengte van de schoen is van belang. Net zo belangrijk is de breedte van de schoen. Ook kan het de natuurlijke loopbeweging en de lichaamshouding negatief beïnvloeden.
Aandachtspunten zijn:
De schoenen, in het bijzonder de zolen, dienen soepel en niet te zwaar te zijn. De teentjes hebben veel ruimte nodig in de lengte, breedte en hoogte, zodat ze grijpbewegingen kunnen maken. In ventilerend materiaal kunnen de voeten veel beter ademen. Kies daarom beslist voor leren schoenen. De loopzool mag niet te glad zijn

Nieuwe schoenen
Tussen één en twaalf jaar groeit een kindervoet gemiddeld twee maten per jaar. Het beste is om eens per half jaar uw schoenwinkel te bezoeken en de voeten te laten opmeten.

Knellende schoenen

Hoe kunnen knellende schoenen soepeler worden gemaakt?   Bij knellende schoenen is het in de meeste gevallen een kwestie van inlopen. De schoenmaker kan ze eventueel ook oprekken, mits het leer is. De schoenmaker heeft daar speciale apparatuur voor. Het oprekken duurt ongeveer 1 à 2 dagen.
Is er spraken van een knobbel, dan kan er met een knobbeltang alleen op de plek waar de schoen knelt iets opgerekt worden. Ook kunnen de hielen eventueel uitgeklopt worden. Schoenen oprekken met elastiek is erg lastig. Wel is het mogelijk om een nieuw, ruimer, elastiek te laten maken.
Laat uw schoenen even zien aan uw schoenmaker, deze kan beoordelen of ze opgerekt kunnen worden. Zelf kunt u de schoenen soepeler maken door het in te spuiten met “Walk Away” van Comforta. Dit artikel is bijna bij alle schoenmakers te koop. Spuit de schoenen in en trek ze dan meteen aan. De schoenen moeten echter wel van leer zijn. De schachtwijdte van mijn laarzen is te smal. Is het mogelijk om deze te laten vergroten?   Het is mogelijk om met een speciale oprekleest de schacht van de Laars te verbreden. Zit er een rits in, dan kan er minder spanning op gezet worden. Want er is dan een risico dat de rits knapt. Als het erg veel vergroot moet worden, kan de schoenmaker er eventueel ook aan de bovenkant elastiek in maken. De hielen van mijn leren laarzen zijn erg “stroef”, waardoor mijn sokken schuren. Bestaat er een manier om het stugge leer van de hiel van mijn laars glad te maken?   De hielvoering kan stroef zijn omdat het nog ingelopen moet worden of omdat het van ruw materiaal is gemaakt. De schoenmaker kan er een gladde voering in zetten. Het probleem is dan meestal opgelost. Mijn knielaarzen krijg ik niet helemaal dicht. Is het mogelijk om de laarzen “in te korten”, zodat het een kuitlaars wordt?   Laarzen kunnen ingekort worden, mits het leren laarzen zijn. Daarnaast is het ook afhankelijk van de voering. Er hangt echter wel een prijskaartje aan. Een andere mogelijkheid is om er elastieken in te zetten. De schoenmaker kan beoordelen welke mogelijkheden er zijn.